خانههای قدیمی کنار جادههای شمال کشور با آن سقفهای خاکستری و سیاه زنگ زده، زیبایی منظره را تا حد زیادی کاهش میدادند؛ حال آنکه اکنون سالهاست چنین مناظری را در کمتر جایی میتوان مشاهده نمود.
این روزها هنگام عبور از چنین مسیرهایی، با خانههایی روبهرو میشویم که با سقفهای شیروانی رنگی و زیبا، خاطرههای شیرینی را برایمان رقم میزنند. در واقع از زمانی که استفاده از ورقهای رنگی گالوانیزه برای سقفهای شیروانی رایج شد، بسیاری از خانهها ظاهر متفاوتی به خود گرفتند. در این مقاله قصد داریم تا ضمن آشنایی با نحوه تولید ورق رنگی، درباره انواع این ورقهای زیبا و کاربرد آنها صحبت کنیم.
ورق رنگی چیست؟
ورق رنگی، محصولی از جنس فولاد گالوانیزه است که لایهای از رنگ روی سطح آن را میپوشاند. در حقیقت با تولید این ورقها، رنگهای جذابی وارد دنیای خاکستری زنگ زده شده است.
کاربرد وسیع این ورقها در صنایع مختلف، سبب شده تا هر روز تولید ورق رنگی بیشتر از قبل شود و در طرحها و رنگهای جدید و متنوع روانه بازار مصرف شود. در ادامه بهطور مختصر به کاربردهای این ورقها اشاره مینماییم:
درصنایع فلزی جهت ساخت کابینت و … کاربرد وسیعی دارند.
در ساختمانسازی و ساخت خانههای موقت، از انواع ورق گالوانیزه رنگی در نمای داخلی و خارجی ساختمانها، سولهها و بدنه انبارها، کانکسها و کانتینرها استفاده میشود.
در صنایع تولید لوازم خانگی برای ساخت انواع بدنه رایانهها و لباسشویی، یخچال و … کاربرد وسیعی از ورق رنگی به چشم میخورد.
برای تولید ورق رنگی گالوانیزه نیاز است تا طی مراحل متعدد، یک شمش فلز یا یک تکه از فلز آلیاژی، به ورق رنگی گالوانیزه تبدیل شود.
برای این کار، شمش فلزی و مجموعه ماشینآلاتی لازم است تا به وسیله آنها بتوانیم شمش را بهصورت ورق فولادی درآوریم، فرم دلخواه را به آن بدهیم و در مرحله آخر هم با رنگ دلخواه سطح ورق را بپوشانیم. در ادامه، مراحلی را بررسی کردهایم که یک تکه فلز باید برای تولید ورق رنگی طی کند:
نورد گرم
در این مرحله اسلب ها، شمش ها و سایر مواد در کوره های مداب به شکل خمیر مذاب فولادی درآمده و پس از انجام عملیات مختلف و عبور از مرحل مختلف تولید و صاف کن ها به شکل ورق نورد گرم یا ورق سیاه در می آیند.
نورد سرد (ورق روغنی)
در این مرحله ورق های گرم پس از عبور از صاف کن ها و غلطک های مربوطه به ورق سرد تبدیل می شود.
ورق گالوانیزه
ورق نورد سرد طی فرآیند گالوانیزاسیون و عبور از حوزه های مذاب روی به ورق گالوانیزه تبدیل می گردد.
چربیزدایی ورق فلزی
برای اینکه روی ورق فلزی، رنگ دلخواه و ثابتی قرار گیرد، لازم است که با شستوشو، هر گونه غبار، چربی و مواد زائد از سطح آن پاک شود. چربیزدایی به دو روش الکتریکی یا روش شستوشو با مواد قلیایی انجام میشود.
از آنجاییکه روش الکتریکی گران تمام میشود، معمولاً روش مرسوم، استفاده از مواد شوینده قلیایی است. در این روش حوضچههایی از مواد قلیایی آماده میشود، ورقها در این حوضچهها غوطهور میشوند و پس از شستوشو، ورقها با اب گرم شسته شده و با باد گرم خشک میشوند.
کروماته کردن ورق فلزی
پس از شستشو و چربیزدایی، برای اینکه ورق بتواند مقاومت بیشتری در برابر خوردگی داشته باشد و رنگ بهصورت بهتری به آن بچسبد، ورق را کروماته میکنند. مرحله کروماته شدن در روند تولید ورق رنگی، به محصول نهایی توانایی رنگپذیری بدون پوسته شدن را میبخشد.
رنگپاشی اولیه
در این مرحله یک رنگ اولیه از جنس اپوکسی یا پلی استر به ورق پاشیده و سپس ورق از یک کوره عبور داده میشود. این رنگ به عنوان آستر رنگ اصلی به حساب میآید. ضخامت رنگ در این مرحله تولید، 7 الی 15 میکرون است.
رنگکاری اصلی و کورهپزی
در پایان، ورق را با رنگ اصلی که از جنس پلی اورتان، پلیآمید، اکریلیک، اپوکسی و پلیاستر است، با روش الکترواستاتیک میپوشانند. پس از رنگ کردن، ورق از کوره عبور داده میشود تا رنگ روی ورق تثبیت شود.
معمولاً در رنگ نهایی از دو لایه رویی و زیرین استفاده میشود. همچنین جنس مواد استفاده شده در هر لایه، بسته به نوع کاربرد ورق انتخاب میشود.
انتهای پیام.